Únorové téma měsíce

Jazyky lásky - klíč ke šťastnému vztahu

21. 2. 2012 17:03
Rubrika: Stojí za přečtení | Štítky: tema:vztahy

Kdo by netoužil po opravdu šťastném a naplňujícím vztahu? Jak ho ale dosáhnout? Existuje nějaký univerzální návod? Jedním z nich by mohl být princip Pěti jazyků lásky, jak jej popsal Gary Chapman ve svém stejnojmenném bestselleru.


Princip je velmi jednoduchý. Každý člověk je jedinečný a stejně tak, jako mluví jinou řečí a dialektem, mluví i jiným jazykem lásky. Co si pod tím pojmem představit? Zkrátka způsoby, jakými dáváme druhým najevo svou náklonnost. Zároveň na „svůj jazyk“ i nejlépe slyšíme, a proto očekáváme, že tímto způsobem k nám budou promlouvat i naši nejbližší. Je přirozené, že nejlépe mluvíme a rozumíme právě „našemu jazyku“.
Chceme-li tedy druhému dát najevo svou lásku tak, aby byl opravdu šťastný, měli bychom to dělat jeho způsobem vyjadřování – jeho jazykem lásky. Jinak se totiž může stát, že nás nepochopí a bude se cítit nemilován, i když my se budeme sebevíce snažit…

Díky autorově mnohaleté praxi v manželském poradenství není kniha pouze suchou teorií. Chapman nám předkládá mnoho životních příběhů, které se svým způsobem podobají: manželé nejsou šťastni, oba (či jeden z nich) se cítí nepochopeni, nemilováni a sobě navzájem odcizeni. Když pochopí, jaké jsou jejich jazyky lásky, a rozhodnou se jimi naučit „mluvit“, vše se změní. Stojí je to sice mnoho sil, ale oba jsou jako proměnění. Najednou si rozumí a vztah je naplňuje jako nikdy předtím.

Jak prozrazuje název knihy, jazyků lásky je pět. (Dialektů, tedy konkrétních způsobů vyjadřování, je však nespočetně.)
1. Slova ujištění. Je pro nás důležité partnerovo slovní uznání a podpora.
2. Pozornost. Toužíme, aby nám partner věnoval svůj čas, například během rozhovoru, procházky či společné aktivity.
3. Přijímání a dávání dárků.
4. Skutky služby. Chceme, aby pro nás partner něco udělal. (Typickým příkladem jsou domácí práce.)
5. Fyzický kontakt.

Každý člověk má nějaký svůj „primární jazyk“, který je pro něj nejdůležitější. Jak však přijít na to, jaký je „ten můj“? Zkuste se zamyslet nad tím, co je pro vás ve vztahu důležité a činí vás šťastnými, nebo co vás naopak štve. Mohl by vám pomoct taky tento kvíz (je zadarmo, v angličtině).

Chcete-li se dozvědět více, neváhejte a přečtěte si celou Chapmanovu knihu. Já jsem ji četla již dvakrát, proto se cítím dostatečně fundovaná na to, abych vám sdělila: opravdu stojí za přečtení. Autor píše velmi srozumitelně a vše názorně ukazuje na příkladech z praxe.

POZOR! Kniha je určena NEJEN manželům či snoubencům. Nápomocna bude i nezadaným či osobám žijícím zasvěceným životem. (Nově vyšla také kniha Pět jazyků lásky pro svobodné a osamělé.)

Zobrazeno 4843×

Komentáře

majkiii

Souhlasím - kniha je opravdu velmi čtivá, zhltla jsem ji dost rychle :) Uvědomění si, že každý jako projev lásky chápe něco jiného, je pro vztahy rozhodně přínosné :)

Jasminecka

Pro ty, kteří raději test v češtině...
http://www.moje-rodina.cz/vztahy-a-intimita/pet-jazyku-lasky-test.html

Knihu bych doporučila nejen těm, kteží někoho mají nebo hledají, ale taky těm, kteří chtějí sami sebe trošku víc poznat...

Ingrid

Pěkná knížka, četla jsem ji a je opravdu poučná, dává větší pocit vnímavosti což je jejím přínosem :).

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka