Únorové téma měsíce

Máte naplněný život?

14. 2. 2012 0:00

Nedávno se mi dostala do rukou tato knížka: Yves Boulvin – Naplněný život: Abeceda partnerských vztahů. Byla k ní přiložená poznámka: Snad se ti bude hodit. Musím říct, že se mi skutečně hodí – tak snad se bude hodit i vám.



Autorem je školitel v kurzech mezilidských vztahů, psycholog a konzultant, navíc vykonává činnost psychospirituálního poradce. A musím říct: Je to poznat. Určitě nečekejte suché fráze nebo nicneříkající citace z encyklopedií, naopak tu najdete mnoho praktických rad i příkladů z praxe. Snad v každé kapitole najdete konkrétní příklad ze života, což mně osobně velmi vyhovovalo.

„Devět až třináct let chodíme do školy, pak případně ještě na univerzitu; učíme se být čistotní a slušně se chovat, připravujeme se na budoucí povolání; trvá nám roky, než se zdokonalíme ve hře na klavír, housle nebo v nějakém sportu. Kde jsme se však učili milovat? Jakou školu lásky jsme vychodili?“ (str. 11).

Jedná se o knihu, která vás provede jednotlivými fázemi partnerského vztahu: volbou partnera pro manželství, „sladkým“ zamilováním, ale i krizemi a rozchodem nebo smrtí manžela, případně následujícím "tvořením" nového vztahu. Zkrátka vším, co k životu patří.

V závěru knihy nechybí ani kapitola pro ty, kteří se rozhodli pro „osamělý“ život bez partnera, pro zasvěcení; další kapitola se zabývá problematikou homosexuality.
Co se mi skutečně líbí, a na různých místech knihy se několikrát opakuje, je zdůraznění potřeby času. Nespěchejme… nejen při výběru partnera („Nemůžeme připravit omeletu, když si nedáme práci s rozklepáváním vajíček“), ale např. také po rozchodu apod. Nechejme si dostatek času, abychom mohli tuto fázi nejen rychle přežít, ale skutečně prožít a „stihnout“ najít nejen radosti, ale také to, co v pořádku není. A hlavně se nebojme žít…

Knihu vydalo nakl. Paulínky v r. 2010.

Napsala: Katka Foltýnková

Zobrazeno 2243×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka