Únorové téma měsíce

Národní týden manželství - příležitost nejen pro manžele

10. 2. 2012 19:16
Rubrika: Vztahy | Štítky: tema:vztahy

Dobrý vztah nevyroste sám od sebe, musíme o něj pečovat a mnohdy nás to stojí velké úsilí. Národní týden manželství (NTM) nám připomíná, že spokojené manželství se nevybuduje samo o sobě.


NTM organizuje Centrum Generace, o.s. již od roku 2007. Každý rok je vyhrazen jeden týden okolo svátku sv. Valentýna, kdy probíhají nejrůznější akce, přednášky či semináře. Jejich cílem je posílit vztahy v manželství a zdůraznit potřebu zdokonalovat své vztahové dovednosti, které jsou předpokladem dobrého manželství.

Letošní NTM se uskuteční od pondělí 13. 2. do neděle 19. 2. a jeho hlavním tématem je komunikace. Na webu NTM najdete výpis všech pořádaných akcí, zajímavé články a rozhovory.

NTM je nabídkou pro všechny snoubence či manželé, aby zvláštním způsobem investovali do svého vztahu. Zapojit se však může kdokoli. Jak? Nejen na tuto otázku nám odpověděl RNDr. Jan Frolík, tiskový mluvčí NTM.

1. Píšete, že Národní týden manželství "je iniciativa otevřená všem, kdo si myslí, že manželství je dobrá věc". Jak se do NTM mohou zapojit mladí lidé, kteří zatím o manželství neuvažují?

Když si někdo myslí, že "manželství je dobrá věc", tak pravděpodobně nahlédnul zblízka (nejčastěji v rodině, kde vyrůstal) do nějakého manželství, které je pro něj vzorem (žel, někdy také odstrašujícím příkladem). Takový člověk, i když o manželství (ať už zatím nebo vůbec) neuvažuje, může povzbudit např. právě ty, od nichž se o manželství poučil (rodiče, sourozence,..), aby oni pro svá manželství něco udělali. Může říct třeba: "Mami, tati, víte, že je týden manželství? Koupil jsem vám lístky do divadla, abyste aspoň jednou za rok byli chvíli sami spolu. Mám vás rád a chtěl bych jednou mít takové manželství, jako máte vy."

2. Letošní NTM je zaměřen na komunikaci. Co byste poradil snoubencům - jak mohou zlepšit své komunikační dovednosti? Doporučil byste jim nějakou knihu či praktické cvičení?

Velmi dobrá praktická cvičení poskytuje např. kurz "Příprava na manželství" o kterém se všechno potřebné dovíte na www.manzelskevecery.cz. Je k dispozici i na DVD, takže pořadatelé se nemusí učit texty promluv, nýbrž stačí, když umí používat dálkový ovladač od videa. V krajním případě si mohou snoubenci kurz uspořádat sami ve dvou, ale větší společenství je lepší. 
Pokud bych měl doporučit knihu, tak mne osobně po Bibli nejvíc v životě ovlivnila kniha "Seven Habits of Highly Effective People", kterou napsal Stephen Covey. Už několikrát byla přeložena do češtiny, naposledy ji vydal Management Press vloni v říjnu pod názvem "7 návyků skutečně efektivních lidí". Jak kurz, tak kniha kladou velký důraz na účinné naslouchání, na schopnost vcítit se do situace druhého. Ostatně Bible také. Např. Jakub 2,19 "každý člověk ať je rychlý k naslouchání a pomalý k mluvení, pomalý k hněvu", nebo Přísloví 18,13 "Odpoví-li kdo dřív než vyslechl, toť pošetilost a hanba pro něj." 

3. Co si myslíte, že je nejdůležitější v prvních letech manželství, aby bylo budované na pevném základě?

Manželství je krásné, když se setkají láska a věrnost. Věrnost projevujeme tak, že naplňujeme potřeby a touhy toho druhého, pokud možno předem. A věrnost projevujeme tak, že v tom pokračujeme, i když se nám nechce.  V  celém manželství je důležité udělat si čas jeden pro druhého a pečovat jeden o druhého, ale v prvních letech je to důležité obzvlášť. Ten druhý pro nás musí být tím nejdůležitějším člověkem na světě.


Závěrem rada redakce signály.cz: Ať už jste v roli manželů, snoubenců či dětí, nenechte si Národní týden manželství proplout mezi prsty. Udělejte pro vztah, který je pro vás důležitý, něco zvláštního a věnujte mu zaslouženou pozornost.

Zobrazeno 2172×

Komentáře

Jenda

diky za upozorneni..vubec jsem o tom nevedel...

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka