Únorové téma měsíce

Tři na lásku: Boží plán pro nás dva podle Jana Pavla II.

8. 2. 2012 0:00

Říká se, že průměrné knihy jsou jako silvestrovský ohňostroj: na chvíli pobaví, ale další ráno si na něj stěží vzpomenete. Říká se ale také, že výjimečné knihy jsou jako výstup na vysokou horu odměněný výhledem, který se vám vtiskne do srdce. Navždycky vás změní.


 

Christopher West, americký teolog, fascinující řečník s laskavým smyslem pro humor a otec pěti dětí, o jedné takové výjimečné knize hovoří. Napsal ji Karol Wojtyla, později známý jako papež Jan Pavel II. Nese zvláštní název: Teologie těla.

West vzpomíná na své dospívání plné zmatků, pochybností a bolavých otázek ohledně vztahů, sexuality a smyslu lidského života. Úplnou náhodou se mu do ruky dostala papežova kniha k Božím plánu s lidskou láskou. West ten okamžik popisuje, jako by získal spolehlivou mapu, která ho dovede na vrchol. Tam se pro něj otevřely netušené obzory. Sám píše:

„Několik měsíců jsem věnoval četbě papežovy Teologie těla (...)  Co jsem se v ní dozvěděl, mě hluboce zasáhlo. Tenhle starý celibátní papež se nějak dokázal dotknout právě toho místa v mém nitru, které mne nejvíce znepokojovalo, a pomohl mi dát tomu všemu smysl.

Byl schopen vysvětlit nejen co církev učí, ale i proč to učí, tak, že ukázal mimořádnou krásu Božího záměru, proč nás stvořil jako muže a ženy. Radikálně tím změnil to, jak jsem vnímal sám sebe jako muže, jak jsem se díval na ženy, jak jsem chápal církev a Boha. Zkrátka změnil můj pohled na… na všechno. Tehdy jsem poznal, že chci zbytek svého života strávit studiem papežových myšlenek a jejich sdílením s ostatními.[1]

Christopher West se svého úkolu zhostil se ctí. Stal se světově uznávaným odborníkem a popularizátorem Teologie těla. Napsal o ní několik knih. Jedna z nich, kterou máme v dispozici i v češtině, shrnuje papežovy myšlenky velmi čtivě a srozumitelně i pro člověka, který se s nimi setkává poprvé. Jmenuje se Teologie těla pro začátečníky. Vydalo ji nakladatelství Paulínky v roce 2010.

Není to jen „další katolická kniha o sexu“. Nenajdete v ní seznamy toho, co je „zakázané“ a co je „povolené“. To nejdůležitější poselství knihy zní: naše tělo „hovoří“ o Bohu. Zkusme se na tělo muže a ženy podívat očima víry a zahlédneme něco z reality „za ním“ – tajemství Božího života.

Byli jsme stvořeni k obrazu Boha, který není nějaké osamělé individuum ztracené v hlubinách vesmíru, ale Společenství Lásky a Života. Naše tělo – ale nejen tělo, ale naše touhy, náš rozum – nám odhalují Boží plán s láskou: jsme stvoření „pro druhého“. Muž pro ženu. A oba pro Boha. Na lásku, která jediná může nasytit nejhlubší touhu našeho srdce, musejí být tři.

Co je na Westově knize zvlášť obohacující, je celkový pohled na dějiny spásy, který přináší. Kráčíme s ním od stvoření člověka, přes prvotní hřích, až po smrt Krista na kříži a očekávání konce věků v naplnění Božího plánu. Lidské tělo je svědkem všech těchto událostí. Tělo ve své nahotě odrážející cosi z Boží krásy, ale i tělo ponížené, slabé, plné neuspořádaných tužeb, vzdorující Boží inspiraci.

Teologie těla pro začátečníky klade otázky, které mohou člověka napadnout ohledně učení církve o sexualitě a manželství, do širších souvislostí. Hovoří o čistotě, vášni, manželské sexualitě jako nejdokonalejším odlesku Boží Trojice ve viditelném světě. Přináší „radostnou zvěst“ o lidském těle, která se zrcadlí jedinečným způsobem i v povolání k panenství a celibátu. Bere víru poctivě a do důsledků. Ukazuje velikost Boží lásky, která nás může svou marnotratností až zaskočit.

Napsal: Karel D. Skočovský



[1] West, Ch. (2010). Dobrá zpráva o sexu a manželství. Praha: Paulínky, str. 12-13.

Zobrazeno 2830×

Komentáře

Andrea Hýblová (Neposeda)

Snad Karla i ostatní zaujme info, že Teologii těla vydáváme pro velký zájem (nečekaný!) již po čtvrté a vyjde 14.2. Úvod do TT je k dotisku také plánován. Zatím máme posledních pár výtisků...

xPastelka

není "tři na lásku" název knížky od lenky lanczový, nebo jak se píše ? :-)))

AndyMocuba

No tak to je ale jiný kafe...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka